Intervju med Sofia Törnqvist, retuschör

Jag har alltid fotograferat. Jag läste media på gymnasiet med fokus på fotografi men insåg efter många år att det var efterarbetet som jag var bra på, det var där magin hände.

När jag sedan fick mer kunskap om vad efterarbetet egentligen innebar; att det var någonting som man faktiskt kunde arbeta med och att det fanns en utbildning för just det så var det självklart vad jag skulle göra.

Under min utbildning på Fotoskolan STHLM stärktes bara den känslan av att det var retusch som jag skulle hålla på med.

Varför valde du att frilansa?

Jag har frilansat som fotograf tidigare och jag kommer dessutom från en familj som alltid har varit egenföretagare så för mig var det ett enkelt beslut. Jag känner inte till hur det är att vara anställd även om tanken ibland kan vara spännande.

För mig är det friheten och ansvaret som håller mig kvar som frilansare, jag älskar att vara min egen chef.

Vilken bolagsform har du idag, och varför?

Aktiebolag. När mitt frilansande tog fart och jag började tjäna bra med pengar så kändes det som nästa steg. Typ, ”varför inte?”.

Hur får du oftast in uppdrag, på vilket sätt?

De flesta gångerna har uppdragsgivare hittat mig. Kontakters kontakter, sociala medier eller liknande. Annars gillar jag att mejla, nätverka och påbörja nya samarbeten med alla sorters människors vilket förhoppningsvis kan ge någonting i längden. Jag tror på att uppdragsgivare kommer tillbaka om de är nöjda.

Hur marknadsför du dig? Funkar det bra?

Jag försöker vara aktiv i sociala medier och utöver det så håller jag min blogg aktiv. Jag tror att det är viktigt i början att synas för att vara aktuell. Någon gång behöver någon dig och då vill man vara deras top of mind.

Är du aktiv på sociala medier, vilka och hur då? Får du uppdrag den vägen?

Nämnt i tidigare svar, men ja. Jag har en Facebooksida för min verksamhet, en aktiv blogg och ett aktivt Instagramkonto. På Instagram är jag dock inte så företagsfokuserad men jag har fått in uppdrag den vägen.

Hur tar du betalt? Löpande på timme, fast offert, etc?

Det är väldigt olika.

Varför bloggar du, hur ofta, vad får du ut av det?

Jag gillar att skriva och jag gillar att fotografera så det är en bra plattform för det. Dessutom tror jag på att bygga sitt egna varumärke och att hålla hemsidan aktiv för att vara relevant för Google. Aktivitet varierar men minst några gånger i veckan kanske?


sofia-törnqvist-litenLänkar:
www.sofiatornqvist.se
www.facebook.com/RetuschorSofiaTornqvist
www.instagram.com/strnqvist/

1 kommentar

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *