Tittut!

Man sår frön längs med vägen…några blåser förbi och gror i myllan längre fram. Andra spirar när man tar samma runda återigen och vissa förblir outvecklade frön, dom flesta faktiskt.

Hej !

Mitt namn är Mattias Olsson och jag arbetar som illustratör och konstnär. Jag bor i Höganäs, vackert beläget i nordvästra skåne. Här bor jag och min fina lilla familj, min fru Anna, son Abbe och dotter Allis. Tro det eller ej, det funkar finfint att bo ”ute i landet” och vara verksam som illustratör. Jag var lite skraj i början när vi flyttade hit från Stockholm, men det har funkat kanon hittills. Jorå så atte!

Tells frågor

Jag har fått ett gäng sköna frågor från Stefan som basar över denna blogg och jag tänker göra ett försök att besvara dem utan att ljuga för mycket. Sen fliker jag väl in lite annat oväsentligt också.

Hur försörjer man sig som frilansande illustratör egentligen?

Höll på att säga, fråga någon annan. Men, det här med frön…till en början är det bara att ploga upp och så. Det händer inget, du fikar runt hos de barnboksförlag ( varit mitt huvudfokus ) som släpper till vid kaffemaskinen.  Du bör nog ha publicerat något innan du träffar förlaget första gången. Dagspress, tidskrift eller liknande, något att gå på och visa att det är en seriös satsning. Kanske kan man tigga till sig ett manus att provillustrera? Det gäller att ha ett eget bildspråk och att kunna tala för sin vara. Lyckas man med detta så dyker det upp jobb så småningom. När sedan första kneget är färdigställt och du tar en runda till hos förlagen med den eller de böckerna som du illustrerat. Ja då kan du om du har tur råka ut för ketchupeffekten och fler uppdrag trillar in.

Sverige är ett litet land och förlagen har för det mesta förståelse för att man måste arbeta med flera olika förlag för att kunna ställa mjölken på bordet. Så kort sagt…etablera många kontakter, ta betalt med rätt prisnivå från början, dra lite hejhej-mail då och då samt fika runt. Det finns ännu inget som slår face to face över kaffebordet, förutsatt att du är en trevlig skit! Var även beredd på att ta lite olika typer av illustrationsjobb och varför inte varva med skapande skolauppdrag, här finns slantar att ta del av om du funkar bra ute i klasserna. Det är inte så dumt med den realitychecken heller!

Vilka olika inkomstkällor har du, och varför har du valt dem?

Barnboksförlagen ligger som nummer ett i min jobbkikare. Därefter kommer skapande skola som jag har fått bra snurr på…ringar på vattnet lixom ba. Någon gång ibland hör  även ett eller annat museum eller en reklambyrå av sig. En sak till, icke att förglömma, jag håller fast vid min konst som jag kränger lite av då och då. Läs gärna mer om mina utställningar och uppdragsgivare på mattiasolsson.nu. Jag står på ett konstben och ett illustrationsben…får bra balans. Men så är jag ju tvilling också!

Som liten häckade jag på biblioteket i Olofström, jag lånade mycket böcker och seriealbum och försvann in i välillustrerade detaljerade småvärldar. Numera försöker jag själv vara en illustratör som serverar matiga illustrationer med lite twist. Ibland lyckas jag.

Med många år i konstsvängen, efter att ha utbildat mig vid Grafikskolan Forum och Malmö konsthögskola, och ett stort antal utställningar i ”ryggan”, så kände jag att jag ville testa att illustrera barnböcker. En dröm om att hålla den där första boken i handen. Nu ligger det ett gäng i ateljén. Det är inte så dumt att veta vad man får utbetalt samt när det ska vara klart, då man kan planera sitt liv litegrann. Lite lättare än med konsten, där man är friare men betydlig osäkrare gällande inkomst. Jag ska inte sticka under stolen med att alla skolbesöken också är en stor del av pengakakan numera.

Kika förresten in hos min konstgallerist i Hong Kong på Tavernart Gallery

…och just ja, kör ju grafikkurser i ateljén också, tipsa gärna om mitt och restaurang/hotell Bryggans weekendpaket : Grafikkurs i Höganäs 2017

Hur hittar dina kunder dig ?

Först hittar jag den eventuella kunden som sedan förhoppningsvis minns mig efter gofika, ofta med hjälp av kompletterande bild och påminningsmail då och då. Med lite tur hör kunden av sig så småningom. Fröna återigen! Man får ju såklart vårda kontakten och läsa det finstilta i svaren man får eller svaren som uteblir. Många nyanser att pejla in…var ska man lägga krutet ? och hur mycket eller lite man ska ligga på?

Sen är det väl de vanliga vägarna via hemsida, Facebook eller att någon tipsar om just mig. Jag ska väl ärligt säga att marknadsföring inte är min starkaste gren. Men en gör så gött en kan!

Vad det gäller skapande skola så tipsar skolorna varandra om bra genomförda klassbesök och workshopar. Författarcentrum är också kanon gällande förmedling av skapande skolajobben…som är fantastiskt bra, då man allt som oftast inte blir miljonär på royalties i Sverige ( …kei kanske någon då ).

Om du hade fått börja som det du är idag, fast nu…vad hade du gjort annorlunda? Misstag du lärd dig mycket av?

Det är lätt att bli stressad kring ekonomin som frilansande illustratör och bildmakare. Risken är då att du tackar ja till för många uppdrag på en gång och sliter ut dig i både kropp & knopp ( har haft problem med tecknararmen från och till under ett gäng år ). Med den klokskap jag numera har, så skulle jag nog dragit i handbromsen tidigare i vissa lägen och balanserat arbetena. Inte uteslutande sitta och teckna år efter år utan spara på krafterna och varva med annat, exempelvis skolbesök. Då är man dessutom mer sugen på att teckna när det väl bär av, samt kan fokusera och vara mer kreativ och inte bara springa uppe på löpande tecknarbandet.

Lära sig säga nej till jobb är bra, det brukar ge jobb.

Hur marknadsför du dig och vad funkar bäst för dina kompetenser?

Det bästa vore väl kanske att ha en agent…men det har jag inte. Så själv får duga som bäste dräng. Min marknadsföring  handlar mycket om att vårda återkommande kunder, ofta via besök när jag är i Stockholm, där de flesta uppdragsgivarna inom barnbokssvängen finns. Ibland tar jag mig en drive och fiskar lite nya kontakter. Då är det ju hänvisning till hemsida (ny under uppbyggnad i sommar…lovar !), blogg eller Facebook.

Oftast brukar jag i mail bifoga en eller två bilder som jag tror kan matcha just det förlagets utgivning…eller rentav trigga lite nytänk. Jag försöker uttrycka mig kort och lite humoristiskt i mail, not to desperate! Vi låtsas som att det är full rulle, vill stämma av lite bara och är skönt personliga på samma gång.

Jag avrundar.

Vill du se mer av mina bilder, ja då går du in på www.mattiasolsson.nu  eller Facebook för mer koll. Jag finns även med på Illustratörcentrum.

Kanske ska nämna också…jobbar rätt oldschool med mina bilder. Alltid hand, penna och papper till en början. Sen kan det bli allt från akvareller till photoshopade blyertsteckningar. Gillar mixen och har svårt att teckna i ett och samma manér år efter år, på gott och ont, mest gott tycker jag, då jag har kunnat ta många olika typer av illustrationsjobb.

Jag tecknar inte uteslutande åt barnboksförlagen utan har även gjort reklamillustrationer (ex. Keno), varumärkesillustrationer (ex. klädmärket Non-Sense) samt under många år illustrerat för Sweden rock Magazine/Festival.

Man trollar med knäskålarna så funkar det på något sätt!

Tjing från Mattias!

Mattias illustrationer på Facebook

Mattias blogg

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *